Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministar Bukvarević, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, ministri za pitanja branitelja ZDK, BPK i ZHŽ Fahrudin Čolaković, Eniz Halilović i Mladen Begić, direktori službi za zapošljavanje, predsjednica Udruge Zlomislić i predsjednik Organizacije Škrijelj.

Projekt je pokrenuo federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević s predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasnom Zlomislić.

Ministar Bukvarević naglasio je da projekt daje dobre rezultate i da se realizira već treću godinu, od 2015. kada je na biroima za zapošljavanje bilo oko 6.700 djece  poginulih i nestalih branitelja. Prema riječima Almina Škrijelja, trenutno je na biroima njih oko 4.300 i veliki dio je zaposlen realizacijom ovog projekta.

-  Federalni zavod za zapošljavanje je ovu inicijativu pretočio u svoj program rada i želimo da preko županijskih ministarstava i službi za zapošljavanje zaposlimo što više djece poginulih branitelja - izjavio je Bukvarević.

On je kazao i da ovo nije jedini projekt kojim ovo ministarstvo teži zapošljavanju djece onih koji su za obranu Bosne i Hercegovine dali najviše što su mogli, već je aktualan i projekt kroz koji se firmama u javnom sektoru direktno predočavaju spiskovi nezaposlene djece branitelja prvenstveno zbog moralne obaveze da ona imaju prioritet u zapošljavanju i  počnu živjeti od svog rada.

Ove godine su u realizaciju projekta uključena ministarstva i službe za zapošljavanje sedam kantona, dok je prve godine to bio samo Bosanskopodrinjski kanton.

Direktorica Federalnog zavoda Helena Lončar rekla je da je ta institucija, uključivši se već treću godinu u projekt zajedno s drugim institucijama županijskog nivoa, izdvojila dosad 1.710.000 KM, i ona vjeruje da će projekt biti nastavljen sve dok postoji potreba. Naglasila je da zasada nisu uključena ministarstva i službe za zapošljavanje Sarajevska, Hercegbosanska i Posavska županija .

Predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasna Zlomislić također je izrazila nadu da projekt neće stati i da će ubuduće uključiti institucije svih kantona u FBiH.

Back to Top